laupäev, 28. mai 2016

Mitte loomakaitsjatele


Tervitused!

Nüüdseks järgmine nädal möödunud ja nii mõndagi juhtunud. Praegu olen Põhja- Queenslandis veisefarmis vabatahlikuna, aga alustan ikka sellest kuidas siia jõudsin.

Kihutasin Põhjaterritooriumilt Queenslandi, veetsin ööd jälle karavaniparkides. Ühes pidin magama autos, sest väljas sadas vihma ja telk pole üldse veekindel. Polnudki nii ebamugav kui ma arvasin, et saab olema. Tol õhtul mõtlesingi, et aitab jamast, on aeg minna kuhugi mõneks ajaks, kus korralikus voodis saaks magada ning päris toitu süüa. Kirjutasin paarile farmile, mis naabrusesse jäid Workaway kaudu ja sain kahest kohe vastuse. Üks pere oli ära kolinud ja teine oli nõus mind vastu võtma juba järgmisel päeval. Kuna nad aga olid teel Townsville ja farm lähimast linnast 150km kaugusel siis ei olnud mul mõtet sinna üksi teed otsima hakata. Nii läksin Charters Towersisse, mis on vana kaevanduslinn. Väikelinnad on hästi ägedad, sest parkimine on tänava keskel peatänaval, umbes nagu vanades filmides näeb. Ja hooned on ka veel kullajastust. Peatusin karavanipargis ja maksin 22 dollarit, et magada ühisköögi kõrval ja ebatasasel pinnasel. Ei olnud üldse muljetavaldav. Samal ajal üritasin ühendust saada farmeritega, kelle juurde minema pidin. Nad ei tahtnud kohe üldse vastata ja see ei olnud tore, sest olin arvestanud nendega ja jäin seetõttu ka linna ning ei sõitnud edasi. Lõpuks sain sõnumi, et omanik tuleb hommikul kuskil 10 paiku ja siis saan tema järgi farmi sõita. Läksin hommikul McDonaldsi ette, sest seal on tasuta Wifi ja mõtlesin, et vast kõige lihtsam kokku saada, sest see on põhimõtteliselt ainuke koht, mida tean. Kell sai 10 ja keegi ei olnud veel ühendust võtnud.. helistasin poole tunni pärast siis numbrile, mis anti ja sellele ei vastata. Nojah siis, andsin veel pool tunnikest aega ja mõtlesin, et kui nüüd ei tule, siis panen Cairnsi poole ajama. Ja nii juhtuski, sain 30km linnast välja kui tüüp helistas, et ma olen 50km linnast väljas. Ütlesin, et saame siis kokku kuskil tee servas. Rääkisime paar sõna juttu, küsisin veel, et kas see kruusatee farmi on ikka läbitav ainult esiveoga väikeautoga ja ta kinnitas, et tee on kehv, aga saan ikka. Andis siis juhendid, kuidas kruusateeni jõuda, sest tal oli veel linnas pool tunnikest asja. Õnneks sain ilusti kruusatee alguseni ja ei pidanudki kaua ootama.

See, mis mind aga ees ootas oli kohutav ja ma kardan väljasõitu kohe väga. Kruusatee oli 90km pikk – esimesed 20km olid täitsa okei ja arvasin, et oh, ei ole hullu. Siis tõmbas aga farmer Robert teeserva ja ütles, et nüüd läheb asi hulluks ja ta tõmbab kiiruse maha. Ta ise sõitis suure neljaveolisega, millel hobusetreiler taga. Pidin tükk maad tagamaal sõitma, sest tee nii tolmune ja jumal hoia, kui halvas seisukorras see tee oli. Kuskil lõin oma sumbuti ära ja auto hakkas hirmsasti plärisema. Selleks ajaks oli Robert juba eest ära ka kadunud ja mõtlesin, et johhaidii, siia ma jäängi. Selle 90km läbimiseks läks mul 2 tundi, sest tee tõesti kohutav ja lisaks veel metalltorudest sillad, mis hirmsasti ragistasid.

Farmi jõudes olin läbi omadega ja pakkusin teistele nalja. Elasin üle. Robert näitas mu toa ära ja kus põhilised asjad on ja siis passisin niisama. Tal sõber ka siin ning üks tööline. Tööline pidi tol õhtul ära minema, sest tal vanaema surivoodil ja Roberti naine ning laps läksid 10ks päevaks Brisbane-i. Seega pole palju rahvast praegu. Sel õhtul jäin veel üksi majja ka paariks tunniks, sest Robert ja sõber Wayne läksid ühte pumpa parandama.

Tol ööl ei maganud eriti hästi, sest siinkandis on väga väga palju putukaid, mis väga lärmakad ning uus voodi ka ei sobinud hästi vist. Hommikud algavad 6 aeg, söödan koerad, kanad ja vasika ning siis vaatan edasi, mis saab.

Aga farmist ka vähe täpselmalt. Nimeks Bodalla.  Nagu öeldud, siis asub 150km Charters Towersist loodes. Peaks olema kuskil 7000 hektarit maad, millel kuskil 3000-4000 looma. Lisaks tegeleb naine hobuste treenimisega, seega vähemalt paarkümmend hobust ka. Ja otseloomulikult 7 koera, mõned kassid, kanad, haned jms. Loomadest puudust ei ole. Ja kuna koduloomadest ei piisa, siis on siin veel kängurud, dingod, metssead, maod, ämblikud ja palju muud huvitavat. Pooltega ei ole mul huvi kohtuda.

Minu tööks on hoolitseda loomade eest ehk sööda koerad, kanad ja hobused ning vasikas ja siis põhimõtteliselt olen seni ise vaadanud, mis teha saan. Kastan taimi või koristan köögis. Midagi on alati, mis silma hakkab ja tegemist vajab. Lisaks olen Wayne-iga (Rob-i sõber)käinud söögilisandeid välja panemas. See võttis esimesel päeval kuskil 6 tundi ja järgmisel umbes 4. Selleks on vaja terve tonn 25kg kotte auto peale panna ja siis sõita umbes 100km mööda aedikuid väga halbadel teedel ja siis vastavates kohtades umbes 5 kotti välja valada. Esimesel korral nägin ära ka dingo ehk metsiku koera. Oli teine söömas metssiga, millele Rob ja Wayne eelmisel õhtul ots põrutasid. Kuna dingod on halvad ja ründavad veiseid, siis Wayne kihutas talle 2 kuuli kerre. Edasine retk oli sündmusetu. Nägin seda, milline üks lehm välja näeb, keda dingo on hammustanud ja ei ole just kaunis vaatepilt.

Rohkem polegi miskit huvitavat olnud, aga olen ainult mõned päevad siin olnud. Esialgu ei plaani kauemaks siia jääda, sest ei ole seda õiget tunnet siin, aga eks näeb. Järgmisel nädalal on karja kokkuajamine, kus kasutatakse helikopterit ja mootorattaid, ATV-sid. Selle tahan ära näha, aga kui siis ka õiget tunnet pole, lähen küll edasi.

Queenslandis ei tundu eriti tööd ka olema, seega võib-olla vaatan mõnda aega veel ringi siinkandis ja siis lähen New South Walesi, sest sealkandis tööd rohkem. Kindlat plaani ei ole nagu alati, lihtsalt tunde järgi teen asju.

Selleks korraks kõik. Pilte saavad sõbrad näha facebookis, ei hakka teiste Wifit selleks kasutama, sest internet ikkagi siinkandis kallis kõigile. Kunagi teen suure pildipostituse ja panen pikad kirjeldused ehk.

Okei, olge kihvtid ja ikka kirjutage mulle ka vahel. Katsun esimesel võimalusel vastata, aga ärge ära ehmuge kui see paar päeva aega võtab, sest siin ei ole maapiirkondades üldse mobiililevi ja kui ma just parasjagu kellegi juures pole, siis ei pruugi saada internetti. Vot nii.

Tsau!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar