neljapäev, 13. juuni 2013

Toidublogi

Teen väikese ülevaate, mis selle aja jooksul siin ära söödud on.


Ensalada Valenciana
Neid salateid on siin nii mitmeid ja ainult väikeste erinevustega. Siin salatis oli siis jääsalat, tomat, tuunikala ja mingi kaste.
Kõrvale sai otseloomulikult seda mõnusat hispaania saia, mida sai kasta oliiviõliga.
Sai, õli ja pähklid on tavaliselt nö. tasuta.






Camarones













Krevetid, mis on praetud oliiviõlis. Minu elu esimene krevetikogemus siis ja tookord ei läinud väga peale. Sellised krõmpsud hambaall. Hiljem olen paremaid saanud. Klassikaline hispaania eelroog e tapas.




Riis, ahjukana juurviljadega ja kaste.


Tegemist siis meie kokapoiste Markuse ja Erki tehtud roaga. See oli meie päris esimene ühine kodune söömine. Väga maitsev oli. Infoks veel niipalju, et turu pealt kana ostes saad kana pea ka ikka kaasa. Kana pea puljongist sai tehtud kaste.

Veinisoovitus: Don Simon, vahet pole kas punane või valge. 0.99 eurot pudel. 



Isetehtud salat.


Tegime Mariga ise salatit, kuna siin on algmaterjal üliodav. Koosnes see salat siis: tomat, kurk, salatisegu ja suitsukana. Maitses tõesti hästi. Oliiviõli sai ka sisse segatud. Lihtne aga hea!







Kana aedviljadega.






Tegemist Mari valmistatud toiduga. Tal oli ka abikäsi palju. Aga ainult naiste valmistatud siiski.
Ma päris hästi ei mäleta, mis seal see oli, aga umbes nii:
kanafilee, paprika, suvikõrvits, punane sibul, šampinjonid.

Kõrvale jälle värsket salatit - tomat, salatisegu, kurk.

Kana peale sai mingit vürtsikat kastet ka ostetud ja mega mõnus oli!






Oceanograficu buffee toit.

Käisime siis Oceanograficus buffee toitu söömas. 15 euro eest sai süüa, aga joogid polnud hinna sees.
Esimese ringiga võtsin friikad, lihapallid, riisi, sphagetti bologneset, ensalada americana, marineeritud punapeeti ja tomatit.
Toit oli suht jama - esiteks oli see külm juba ja üldiselt selline söökla toit.
Kõige rohkem läksidki peale friikad. Pärast võtsin sellist ameerikalaadset grillitud liha ka, mis tilkus kastmest. See oli küll hea, liha oli mõnusalt pehme.  Coca eest maksin veel juurde üle 3 euro. Ei soovita. Ja magustoidud olid ka jamad. Igasugune pakendatud jäätis ei kõlba Hispaanias süüa, poe flan oli. Puuviljad olid okei ja kakaopuding ka, mille ma kuskilt kapist sain.
Hotellis.


Vahepeal õnnestus töö juures süüa ka saada. Ja enamasti nägi see siis sedamoodi välja.
Erinevad saiakesed - tõesti suussulavad. Nii mõnusad olid. JA alati oli mingi ülikleepuv glasuur peal, mis näppude külge jäi. Aga maitse tegi selle miinuse kohe plussiks.
Kõrvale otseloomulikult cafe con leche e. piimakohv. Meil anti kohviga 2 pakki suhkrut ja väike pakike soola kaasa. Ja tõesti, sool toob maitse kohe välja.







Jamon Iberico.






Tegemist siis ühe tuntuima tapas´ega Hispaanias. Ibeeria sink. Teise nimega pata negra, mis tõlkes tähendab mustad sõrad. Kuivatatud sink, mis on tehtud vähemalt 75% ibeeria seast. Sead on olnud  spetsiaalsel dieedil ning sinki kuivatatakse ka eriliselt. Kilo hind, mis ma näinud olen on 69 eurot. On ka odavamaid, tippklass maksab aga 150 eurot.
Maitselt mulle väga ei meeldinud. Kui saiaga koos süüa, siis oli hea. Aga kui peaksin valima, kas veel süüa, siis pigem mitte. Kogus oli ka tookord kahele inimesele liiga suur. Kaunistuseks siis pähklid ja rosinad.
Joogisoovitus: hispaania õlu!


Sardinas a la plancha.


Grillitud sardiinid. Mmmmmm.
Jällegi klassikaline hispaania tapa.
Lisandiks oli sibul, kaetud olid sardiinid oliiiviõli ja maitserohelisega.
Tõeliselt maitsev kala. Luid oli küll päris korralikult, aga selle elab üle.
Selline kogus maksis umbes 9 eurot.





Paella de pollo y marisco.

Hispaania tuntuim pearoog - paella kana ja mereandidega. Parim paella, mida ma seni Hispaanias söönud olen. Maitselt super, hästi rammus oli ja mereannid sees maitsesid samuti ülihästi. Mmmmmmm. Serveeriti suurelt pannilt ja koguse poolest oleks sealt saanud terve armee ära sööta.
Peale pigistatakse sidrunit.                                 Head isu!

Lisan väikese tutvustuse ka:
Paella on Hispaania riisiroog, mis on tõusnud rahvusroa staatusse. Selle valmistamiseks ja serveerimiseks kasutatakse suurt, lamedat, kahe käepidemega valurauast panni. Paella retsepte on lugematul arvul ning kaht täpselt ühesugust vist ei leiagi.
Paella sünni- ja kodukohaks peetakse Valenciat ning muidugi peavad valentslased ainsaks õigeks paellaks paella Valencianat. See maailmakuulus roog peab kohalike arvates sisaldama peale riisi ilmtingimata ka kana-, küüliku- ja lambaliha, krabilakkasid, tomatit, paprikat, artishokki ja herneid. Muud paellad nii rikkalikud pole, kuigi enamasti leidub neis siiski vähemalt kaht erinevat liha, peale selle kala ja/või mereande ja köögivilja. Paella maitsebukett võib olla kas mahe või ka väga põletav.
Paella valmistamine toimub Hispaanias ikka ja ainult elaval, eelistatavalt puutulel, kuid hea paella saab ka gaasi- või elektripliidil. Täiesti vältimatu on aga suur pann, milleks võib olla ka wokpann.
Kõigepealt praetakse pannil liha ja sibul, seejärel lisatakse kuumutamist vajavad maitseained ja riis ning küpsemisjärjekorras ka köögivili. Mereannid lisatakse viimasena, pärast seda kuumutatakse rooga väga ettevaatlikult ega segata enam.

Jäätis. Sellega on siin Hispaanias keerulised lood.

Pole veel kohanud poejäätist, mis süüa kõlbaks. Ja neid ei müüda üksikult ka, alati 6tk pakis vms.
Seni on lemmik lahtiselt müüdav jäätis, pole veel kordagi pettuma pidanud. Keskmine vahvlikoonus maksab kuskil 2.70 ja sinna saab peale 2 palli jäätist. Ise valid, kas sama või erinevad maitsed.

Poes müüdavatest on kõlbulikud ainult suured jäätised, aga ka neid peab eriti hoolega valima.

Olete hoiatatud!






Markuse tehtud hommikusöök.






Milline rõõm on elada kokkadega!

Ühel ilusal hommikul tegi Markus süüa. Taldrikule jõudsid siis muna ja pan con tomate ehk sai tomatiga.

Pan con tomate on üks populaarsemaid hommikusööke Valencias. Ja see võlub oma lihtsusega. Röstitud sai, mida on niisutatud oliiviõliga ning peale läheb püreestatud tomat.

Kõrvale otseloomulikult cafe con leche, mida Markus oskab juba une pealt ka teha.





Ise tehtud, hästi tehtud.




See on siis minu ja Keidi koostöö tulemusena valminud puuviljatort.
Vahele sai pandud banaani ja kiivit. Põhja niisutasime sidruni ja apelsini mahlaga. Peale läks vahukoore ja toorjuustu segu.
Kaunistasime maasikate ja šokolaaditükikestega.

Kiitusi tuli nii siit kui sealt poolt, seega võib rahule jääda!










Pasta carbonara.






Mainin kohe ära, et kokaks oli Erki. Materjaliga varustasime mina ja Maarja.
Lihtne ja maitsev. Sisse sai siis pasta, peekon, koor, maitseained. Peal on parmesani juust. Kõrvale toorsalat. Ja maitseks ka veidi murulauku.






Vahelduseks veidi maainimeste toitu. Vene poest saadud asjadega sai valmistatud:
tatrapuder
keedusardellid
Peale ohtralt smetanat.

Joogisoovitus: külm coca.




Full English breakfast.

Inglise hommikusöök.
Kokk: Markus.

Peekon, grillitud šampinjonid ja tomat, praetud sai, oad ja praemuna.

Sõnu ei olegi rohkem vaja. Ülihea!

Joogiks: Markuse kurikuulus cafe con leche.






Bocadillo Chivito.


Hispaanias on populaarsed erinevad võileivad. Selle suure saia vahele topitakse peaaegu kõike.
Seekordseks valikuks osutus chivito. Vahel oli siis: peekon, lihaviil, tomat, jääsalat ja majoneesikaste.
Parim bocadillo, mida seni saanud olen.

Varem olen proovinud bocadillo de tortilla´t ehk võileiba hispaania omletiga. Ja see ei kõlvanud mitte kuhugi. See oli kuiv ja kogus oli ka mu jaoks liiga suur. Tõenäoliselt oli viga kohviku valikus.


Kõrvale: cafe con leche.



Paella.

Kokad: Erki ja Markus.

Sain ka nende üllitisest ampsu ja ei pidanud pettuma.

Esimest korda elus sain süüa karpi. Kuna ma mingi eriline gurmaan ei ole, siis ei oska ka mingit erilist hinnangut anda. Suust välja sülitama ei pidanud, aga midagi special´it ka ei olnud. (Karpe mõtlen ikka :D)




Arroz negro con calamar y camaron.

Kokad: Markus ja Erki.

Must riis kalmaari ja krevettidega.

Hästi rammus ja toitev. Seekord sain siis esimest korda kalmaari proovida.
Kõlbab küll, mis ma ikka öelda oskan.
Täpsemat retsepti pean poiste endi käest küsima.




Salat.



Ükskord tegime tüdrukutega salatit.

Sisse sai pandud muna, suitsukana, mozzarellat, tomatit, kurki ja salatisegu.

Lihtne ja maitsev.











Neid sööke on siin veel olnud igasuguseid erinevaid.. aga vahepeal on nälg suurem kui pildistamise soov.




Buen provecho!


K.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar