laupäev, 15. märts 2014

Nädala tegemised

Pühapäev 09.03.2014 – puhkepäev. Hommikul käis külas naaber Paul, kes on ägeda jutuga tüüp.  Meile räägiti, et ta läks hiljuti naisest lahku ja ostis sellepärast naisele maja umbes poole miljoni eest. Endale lohutuseks ostis aga uhiuue Ducati mootorratta. Pole paha, ma ütlen. Tüübil peaks olema suur farm ja metalliäri Armadale-i lähedal.
Õhtul käis külas naaber Pauline, kes tegeleb taimekasvatusega, mis hetkel ei edene väga hästi, sest ilmad on liiga kuumad. Kaasas oli tal väike kutsikas Munchkin, kes on Meg´ilt saadud. Nimelt müüb Meg oma kutsikaid või sebib kuskilt mujalt oma sõpradele, et ka nemad saaks hakata koertearetusega tegelema. Nii palju kui mina aru saan, siis on see üsna tulus äri. Neile küll lisa-tuluallikas, aga arvutasin, et aastas saab Meg kuskil 60 000 dollari võrra rikkamaks tänu oma koertele. (
Tööd tegime ka veidi. Nimelt võtsime majas tugipostid ära. Üsna ohtlik töö, sest mõni oleks võinud vabalt varbale kukkuda. Sel hetkel tundsin turvasaabastest puudust. Graeme-lt sain aga kiita, et mul nupp nokib ehitustööl.

Esmaspäev  – alustasime 6.30 jalutuskäiguga, söök ja kohe tööle. Mina aias ja köögis. Kiskusin tubakataimed välja ning võtsin neilt lehed küljest, et saaks varsti ära töödelda need. Rohisin ka veidike. Siin on aias asjad üsna käest ära, aga kuna kõiki taimi ei tunne, siis ei saa omavoliliselt välja ka kiskuda asju. 

Natuke Patrickust.
Kui me siia tulime, siis pererahvas rääkis Patrickust üsna halvasti.. Kui aus olla, siis teevad nad seda siiani. Kutsuvad teda Lerch-iks (kes teavad filmi/sarja „Addams Family, siis seal on sellise nimega tegelane. Imelik ja tõrjutud). Tegelikult on Pat hea südame ja huumorisoonega kutt, lihtsalt veidi häbelik ja eelistab vestlusi rohkem jälgida kui neis osaleda. Arvan, et see ebameeldiv nokkimine muudab teda veelgi tagasihoidlikumaks.
Eks neid nokkimisi põhjustab ka see, et Patrickule nii raske süüa teha on - ei söö piimatooteid, sest usub, et inimesed ei ole mõeldud piima tarbimiseks; ei söö kala; ei söö teatud toiduaineid koos jne. See on päris tüütu kui siin söögitegemisele mõelda. AGA see ei õigusta siiski seda negatiivset suhtumist.
See tegelane on Pat-i hüüdnime aluseks.

Pat näitas meile ämblikke, mis maja läheduses on. Emane isend on u 10 cm suurune ja isane 0,6 mm suurune. Võrk on kuldset värvi. Üritan meeles pidada, et pilt teha. Ta ise pidas redbacki oma treileris, söötis putukatega. Ta vist võtaks omale kõik maod ja ämblikud pidamiseks, mis leiab. Autos oli tal huntsman. Ühesõnaga hull tüüp. :D


Redback - mürgine, kuid ei ole inimese surma põhjustanud juba aastakümneid.



Huntsman - suur, kuid ei ole inimesele ohtlik.
Kuna Pat käib iga nädal võrkpalli ja rahvastepalli mängimas siis on ta nüüd meidki kaasa võtnud. Teisipäeval oli frisbee (lendav taldrik) Perthis kellatorni pargis. Tegemist on couchsurfi üritusega. Kokku kogunes minu lugemise järgi üle 20ne inimese paljudest erinevatest riikidest. Ise suhtlesin rohkem ühe Uus-Meremaalt pärit kutiga ja kahe rootslasega. Igati vinge üritus, kus saada uusi tutvusi. Ise ma ei mänginud, sest tegin pilte, aga Indrek sai käe valgeks küll. Pärast mängu käisime lähedalasuvas India taimetoidurestoranis söömas. Toit oli hea, kuigi mõni asi oli minu jaoks liiga vürtsikas. Ja huvitav oli see, et oma toidu eest maksid nii palju kui ise tahtsid. Seejuures oli tegemist buffee restoraniga. Pärast seda käisime ühes baaris, aga meie kahjuks õlut osta ei saanud, sest polnud passe kaasas.
Pat´iga väljas käies on näha, kuidas inimene muutub hoopis lõbusamaks ja avatumaks. Autoroolis on ta üpris agressiivne. Tüüp ehitas oma auto ümber nii, et käima läheb see nupuvajutusega, pani ralliauto rooli ja turvavööd ja tegi muid asju, mis mul enam meeles ei ole. Mehhaanika koha pealt nuppu jagub, ma ütleks.




Frisbee plats. Mäng kestis kuni vihmutid tööle hakkasid.
Kolmapäev, 12. märts. Hommikul ei viitsinud koertega jalutama minna, sest eelmine õhtu sai hiljem magama mindud. Tütar Saschka oli külas, tegi poached egg´e hommikusöögiks ja tema algatusel proovisin ära ka vegemite´i. Vegemite on austraallaste „rahvustoit“ - määritakse seda võileiva peale ja maitse on hirmus vastik soolane. ÖÄKK. Kui seda aga lapsest saadik süüa, siis on tõenäoliselt tõesti hea. Umbes nagu Eestis maksapasteediga või verivorstiga on.
Tööks oli põõsaste lõikamine, tegime 3 tundi umbes. Kuna oli väga kuum päev, siis järgmised tööd olid toas. Köögis leidus riiul, mis vajas hädasti koristamist – seal hüppas isegi elus konn ja kapi pealset kattis muda. Reaalne muda. 
Meg ütles: „Indi is really really slow and Kat is really really fast.“ - ehk siis meie töötegemise tempo. Eriti nõudepesemise kohta käis see.
Meg-i tütar Saschka on fotograaf ja Meg laterdas temast meile peaaegu iga päev, sest Saschkal, tema vennal Xavieril ja veel mõnel kunstnikul oli reedel näituse avamine. Meg näitas mulle netist nende töid ka. Ütleme nii, et.. kunst on kunstis kunsti näha. Kellel huvi, siis:




Neljapäev. Terve päeva tööks oli kivide tassimine ja nende sättimine künkale maja ees. Eesmärk on takistada vihma korral maapinna ära vajumist. Loopisime neid kive kärust välja ja sel hetkel kui mina ühte kivi võtsin ja Indrek enda oma viskama hakkas, said need kivid omavahel kokku ja otseloomulikult jäi minu näpp nende vahele. Sõrme ülemine osa sai viga, panin kähku külma peale, et paiste ei läheks väga ja sain nö. Näpu lahase ka. Minuga ikka juhtub ja oli üsna õnnelik õnnetus. Ei tundu et kuskil mõra oleks või puru oleks, lihtsalt korralik muljumine.
Lubati vihma ka, aga paari tunni jooksul tibutas natuke ja oligi kogu moos. Praeguseks ei ole sadanud u 135 päeva järjest. Sellist suve ei ole siin aastakümneid nähtud.
Mis veel? Graemel oli paha olla, kaelal mingi munake, mis liiga tegi. Käis arsti juures ja tuli välja, et tal on tuulerõuged ja see avaldub tal ainult ühel näopoolel. Tuleb välja, et üle 50sed inimesed võivad seda ka teist korda elus põdeda.
Õhtul läksime Pat´iga rahvastepalli mängima. Või noh, oma sõrmevigastuse pärast sain mina ainult vaadata. Mäng on teistsugune kui me Eestis oleme harjunud mängima. 5 liikmelised võistkonnad, 6 pehmet palli ja spetsiaalne väljak. Midagi keerulist ei tundunud olema. Saime jälle erinevate inimestega tutvuda. Kahjuks lähevad enamuste nimed kohe meelest ära. Ainus, kes mulle meelde jäi oli norrakas Thor, sest ta käis minuga kõige rohkem laterdamas. Jällegi väga rahvusvaheline seltskond: norrakas, egiptlane, austraallased jpt.


Töö seisma ei jäänud.

Näpuhaige :D

Rahvastepall.


Reedel olime terve päeva poistega üksi kodus, sest Meg ja Graeme veedavad terve nädalavahetuse kuskil koolitusel ja jõuavad koju alles õhtul hilja. Meile see täitsa sobis, saime omas tempos asju teha. Jätkasime oma kivide vedamist ja nii see päev möödus. Õhtul vaatasin Pat´iga garaažis filmi ja läksin juba kümne aeg magama.

Praeguseks on tekkinud rutiin ja seetõttu pole millestki väga kirjutada. Kirjutan siia veel mõnest teemast, mis mind ennast on huvitanud.

Meg usub, et maailma majandus kukub varsti kokku ja ilmselgelt pöörab ka Graemet seda "usku" – ostavad kokku hõbedat; ühe maja ostsid, mida välja üürida. Kasvatavad tubakat ja kanepit, sest kogemused on näidanud, et isegi siis kui inimestel pole raha, et korralikult süüa osta, ostetakse ikka suitsu ja alkoholi jms. Ehk kulutatakse raha nö. meelelahutusele isegi rohkem kui muidu. Nende jaoks on tubakas see, mida saaks muude asjade vastu vahetada. Olen ise selle teema uurimise kohta huvi üles näidanud, sest tahan aru saada nende mõttemaailmast. Nad annavad mulle raamatuid sel teemal lugeda ja vaatan nendega koos filme. Näiteks "Rikas isa, vaene isa" või film, mis rääkis sellest, et 9/11 USA valitsuse korraldatud on. Huvitav on vaadata/lugeda teisest vaatenurgast, kuid mõnikord on küll selline tunne, et tegemist on lihtlabase ajupesuga.

Ilm – viimane vihm oli jaanuaris ja seda ka 2mm. 2014 on olnud üks kõige kuumematest suvedest siin kandis üldse. Küsisid, kuidas meil eestis suvel kuivusega on. Ütlesin, et noh, vahel ei saja mingi 3 nädalat jah.. Millepeale nad siis naerma hakkasid ja küsisid "Kuidas te hakkama saite?" Seda muidugi irooniliselt. Sest tõesti.. see kui meil 3 nädalat ei saja, ei ole võrreldav nende 3 kuu kuivusega. Samas on tegemist siiski kahe täiesti erineva kliimaga riigiga, seega selline võrdlus on natuke kohatu.

Uurisin Austraalia pensioni kohta. Siin antakse raha nädala kaupa ja summa oleneb sellest, kas oled üksik või mitte. Tavaliselt on see vähem kui 400 dollarit (u 250 eurot) nädalas ühele inimesele. Pole kindel, kas see kõik ka tõele vastab.

Sellest pidin rääkima, et siin on suur shokk see, et me Indrekuga Armadale-is olime alguses. Nimelt on Armadale kriminaalse elu keskpunkt. Seal on kõige rohkem rööve ja peksmisi ja muid pahandusi toimunud/toimumas. Meg räägib kõigile, et me Armadale-is olime ja siis nad ahhetavad ja ohhetavad koos ja küsivad, kuidas me seal ikka hakkama saime. Meie jaoks on see paanika aga naljakas, sest meie ei näinud midagi erilist ja kuna me öösiti väljas ei jõlkunud, ei juhtunud meiega ka midagi. Kuskohast me üldse teadma oleks pidanud, et Armadale pättide ja kaabakate pärusmaa on? Tundub, et kohalike jaoks on ohtlik juba see koht, kus palju aborigeene on. Paljud pärismaalased tegelevad ainult joomise/narkootikumide ja seetõttu ka kuritegevusega. Mis seal ikka, eks meile meeldibki ohtlikult elada. HAHAA!

Mis mind segadusse ajab on kütusehind. Ühe liitri hinda kajastatakse sentides. Ehk bensukas vaatad hinda ja see on 169.8. Alguses mõtlesime, et äkki on tegemist paagihinnaga, aga tuli välja, et millegi pärast ei või nad normaalsete inimeste (loe: eurooplaste) kombel asju teha, vaid teevad kõike tagurpidi. Auto rooli pole me veel saanud ja kui see üks hetk peaks juhtuma, siis olen kindel, et suunatulede asemel paneksin pidevalt käima kojamehed ja ristmikul vastassuunavööndisse pööramine poleks ka mingi probleem. Ootan huviga!


Ühel päeval poes käies nägin imelist päikeseloojangut.

Sellega sai see nädal peaaegu kokku võetud. Saladuskatte all võin öelda, et alustasin kahe projektiga, millest kunagi hiljem kuulete.

Seniks aga .. Päikest!

Katre.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar